2017. június 15., csütörtök

Avokádó

Avokádó


 

Az avokádó, latin nyelven Persea americana a babérfélék, latin nyelven Lauraceae családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10-20 m magas fa.Magas zsírtartalmú gyümölcs. Az olíva-fajták mellett a legzsírosabb gyümölcs, „vajgyümölcsnek” is nevezik. Magas zsírtartalmát a benne lévő egészséges növényi zsíroknak köszönheti, melyek nagyon egészségesek. Ezen kívül az avokádó rengeteg vitamint tartalmaz, különösen A-vitamint, alfa-és béta karotint, biotint és E vitamint. Az alfa és béta karotin segítségével szervezetünk A-vitamint tud előállítani, éspedig annyit, amennyire éppen szükség van. Az A-vitamin nagyon fontos a vérképzésnél, a bőr felépítésénél, a látásnál, a csontok és a fogak egészségben való megtartásánál. Ezeken kívül tartalmaz az avokádó luteint, zeaxathint és lycopint. Ezek az anyagok növényi színezőanyagok, hasonlók a karotinokhoz.  A lutein és zeaxatin a szem színes pigmentjeiben fordul elő. A lutein megakadályozza az időskori szembetegségek kialakulását. A lycopin a szabad „radikálisokat” közömbösíti, elősegítve a sejtek megújulását, és az immunrendszer karbantartását.

A kereskedelemben kétfajta avokádó létezik. A „Fuerte” fajtának sima tapintású, zöld színű a héja. A „Hass” fajtának sötét, majdnem feketés a héja, íze fűszeresebb és aromásabb. Az üzletekben kapható avokádónak kemény képletet kell mutatnia, mert minél keményebb, annál frissebb a gyümölcs.

Ezek a gyümölcsök otthoni körülmények között 2-8 napon belül megérnek. Legjobb, ha egy almával együtt egy papírzacskóban érleljük őket szobahőmérsékleten. Soha ne tegyük a gyümölcsöket a hűtőbe, vagy a fűtőtestre. Az avokádó akkor érett, ha héját ujjunkkal be tudjuk nyomni. Mielőtt megesszük, egy éles késsel a közepén kettévágjuk, és a magját kivesszük. Ha csak a felét akarjuk megenni, akkor ne vegyük ki a maradó félből annak magját, hanem hagyjuk benne. Így a magban lévő enzimek védik a másik felet a romlástól. Ezt a maradó felet egy fóliával takarjuk le és most tegyük a hűtőbe! Az érlelési folyamat akkor ott megáll, és így még további 3 napig tartható a gyümölcs a hűtőben. A megenni szándékozott felét egy kiskanállak kikaparjuk, vagy késsel felkockázzuk, és így fogyasztjuk el. Borssal és citrommal lehet ízesíteni.


Változat avokádó témára

Avokádó-krém, kis adag
1 érett avokádó a fentiek szerint,1 közepes fokhagyma, fél citrom leve, 2 kiskanál natúr joghurt, só, 2 kiskanál olívaolaj, só, bors, ízlés szerint. A gyümölcsöt félbevágjuk, héját lehúzzuk, levágjuk, villával jól összetörjük, hozzáadjuk a többi alkatrészt. A fokhagymát présen átnyomjuk és az egészet jól összedolgozzuk. Pirítós kenyérre kenjük.

Jó étvágyat!





Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 megjegyzés

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Népszerű bejegyzések

 
© Fajindolgok
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top